top of page
Read about Duo Vitare - Cello Guitar Duet
Read about Duo Vitare - Cello Guitar Duet

DUO VITARE

Kaksi nuorta lahjakasta muusikkoa, puolalainen sellisti Agnieszka Kotulska-Rahunen ja suomalainen kitaristi Kimmo Rahunen, perustivat tämän ainutlaatuisen duon Saksassa vuonna 2005 opiskellessaan Weimarin Franz Liszt Musiikkikorkeakoulussa. Siitä lähtien he ovat konsertoineet ympäri Eurooppaa yli 100 konsertin verran mm. Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Slovakiassa, Ruotsissa, Puolassa ja Suomessa. Molemmat muusikot ovat oman soittimensa huippuosaajia ja yhtyeestä onkin vuosien saatossa muodostunut yksi  maailman aktiivisimmista sello-kitara duoista.
Vuosina 2012-2014 Duo Vitare keskittyi unohdettujen 1800-luvun sello-kitara duojen etsimiseen. Kaksi vuotta kestänyt „tutkimusmatka” huipentui huhtikuussa 2014, kun duo julkaisi debyyttilevynsä „Canzonetta Italiana Original 19th century duos for cello and guitar”, joka sisältää alkuperäisiä sello-kitara teoksia 1800-luvulta. Nämä Luigi Legnanin, Guillaume Gatayesin sekä Adam Darrin teokset levytettiin nyt ensimmäistä kertaa maailmassa. Vuosina 2014-2015 Duo Vitare järjesti 15 konsertin mittaisen levynjulkaisukiertueen, joka ulottui Suomen lisäksi Puolaan, Saksaan ja Itävaltaan. CD-levy sai erittäin positiivisia arvosteluja, mm. 
merkittävimmässä kitaralehdessä ”Il Fronimo”, joka julkaisi ison artikkelin Luigi Legnanin duoista ja teosten levytyksestä. Vuosina 2017-2019 duo nauhoitti toisen CD-levynsä, jonka julkaisee amerikkalainen Clear Note Publications. CD:n ohjelmisto sisältää romanttista musiikkia 1800-1900-luvun vaihteesta, säveltäjinä mm Ravel, Albeniz, Faure ja Brahms.
Duo Vitare on toimintansa alusta lähtien ollut tiiviissä yhteistyössä aikamme säveltäjien kanssa. Muun muassa Kai Nieminen, Arto Järvelä, Ronald Pearl, Paula Ptach-Dembska, Hafdis Bjarnadottir, Diego Luzuriaga, Juha Leinonen ja Pertti Jalava ovat säveltäneet duolle uusia teoksia. Duon projekteja vuosina 2015-16 olivat mm. yhteistyö  ruotsalaisten säveltäjien Mansoor Hosseinin ja Mauro Godoy Villaloboksen kanssa sekä Sibelius2015-klubikonserttien järjestäminen Keski-Suomessa, muualla Suomessa ja ulkomailla. Klubikonserteissa Duo Vitare esiintyi yhdessä mm. kansanmuusikko Arto Järvelän, kitaristi Olli Hirvasen ja jazzmuusikko Joakim Berghällin. Joulukuussa 2018 Duo kantaesitti Mauro Godoy Villaloboksen säveltämän kaksoiskonserton Puolan RSO:n musiikkitalossa Katowicessa.
Vuodesta 2013 alkaen Duo Vitare on panostanut konsertoinnin lisäksi musiikki-videoiden tekoon, joiden tavoitteena on ollut harvinaisen klassinen kitara-sello repertuaarin tunnetuksi tekeminen. Duon ensimmäistä, serbialaisen Dusan Bogdanovicin musiikkiin tehtyä, musiikkivideota on katsottu yli 100 000 kertaa. Duon musiikkivideoilla on yhteensä yli 200 000 katselukertaa ja niitä katsotaan tuhansia kertoja kuukaudessa
 
Konsertoinnin ohella he toimivat Keski-Suomessa vuodesta 2012 lähtien järjestettyjen LUOMUS-kamarimusiikkifestivaalin ja klubikonserttisarjan ideoijina ja taiteellisina johtajina.
Duo Vitaren taiteellista toiminta ovat tukeneet mm:
* Taiteen edistämiskeskus (Taike)
* Suomen ja Keski-Suomen kulttuurirahastot
* Suomalais-Ruotsalainen kulttuurirahasto
* Musiikinedistämissäätiö (MES)
* Nordic Culture Point (Nordisk Kulturkontakt)
* Madetoja-säätiö
* LUSES-säätiö
* Teoston sävellystilautoimikunta
* Jyväskylän kaupunki 

Agnieszka Kotulska-Rahunen - Sello

Puolalainen sellisti Agnieszka Kotulska-Rahunen aloitti musiikkiopintonsa 7-vuotiaana "Fryderyk Chopin" – musiikkiperuskoulussa Bytomissa, Puolassa. Vuonna 2005 hän suoritti sellonsoiton diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin prof.  Brunharda Böhmen luokalla Weimarin Franz Liszt - musiikkikorkeakoulussa, Saksassa. Hän on täydentänyt osaamistaan taiteellisilla jatko-opinnoilla Turun Musiikkiakatemiassa Erkki Lahesmaan johdolla. Lisäksi hän on osallistunut sellistinä ja kamarimusiikkona useille merkkittävien taiteilijoiden kuten prof. Eberhard Finken, prof. Thomas Zehetmairin, prof. Norbert Braininin ja Tim Voglerin pitämille mestarikursseille.

 

Kotulska-Rahusen ura sellotaiteilijana alkoi 18-vuotiaana, kun hän esiintyi The Polish Youth Symphony Orchestran solistina soittaen Saint-Saensin sellokonserton.  Hän on menestynyt useissa kansainvälisissä sellokilpailussa kuten XXV J.S.Bach – kilpailussa Zielona Górassa, Puolassa. Hänelle on myönnetty kolmesti sveitsiläisen "International Zürich Masterclasses" -säätiön stipendi. Suomessa, josta on tullut hänen toinen kotimaansa, Agnieszka on saanut useita apurahoja mm. Satakunnan taidetoimikunnalta, Valtion säveltaidetoimikunnalta, Taiteen keskustoimikunnan monikulttuurisuusjaostolta ja LUSES:ilta. Vuosina 2011-2012 Agnieszkalla oli käytössään Suomen kultturirahaston omistama Jaakko Mäkelän sello. Nykyään Agnieszka soittaa Jaakko Mäkelän rakentamaa sello vuodelta 2012.

 

Jo opiskeluaikanaan Agnieszka suuntasi intohimonsa kamarimusiikkiin. Kamarimuusikkona hän esiintyi säännöllisesti mm. Aurora Streichquartettin ja arvostetun uuden musiikin yhtyeen Via Novan jäsenenä ja on esiintynyt konserttisaleissa ja festivaaleilla ympäri Euroopan kuten Brysselissä, Berliinissä, Helsingissä, Krakovassa, Leipzigissa, Veronassa ja Wienissä. 22-vuotiaana hän julkaisi ensimmäisen CD-levynsä “Zwischen Macht und Freiheit- Neue Musik in der DDR” yhdessä Aurora-jousikvartetin kanssa. Hän on myös tehnyt nauhoituksia saksalaisille radio- ja televisiöyhtiöille mm. MDR ja Deutschland Radio Berlin. 

 

Kotulska-Rahunen on toiminut myös orkesterimuusikkona useassa orkesterissa kuten Philharmonische Orchester Erfurt (Saksa), Jenaer Philharmonie (Saksa) ja Filharmonia Opolska (Puola). Vuosina 2006-2007 hän toimi Pori Sinfoniettan soolosellistinä tehden yhteistyötä useiden merkittävien kapellimestarien kanssa kuten Leif Segerstam, Jorma Panula, Patrick Gallois, Petri Sakari ja Dima Slobodeniuk.

Nykyään Kotulska-Rahunen konsertoi pääasiassa miehensä Kimmo Rahusen kanssa sello-kitara duo kokoonpanolla. Duo Vitare on ainoa suomalainen säännöllisesti esiintyvä sello-kitara duo ja se kutsuu säännöllisesti arvostettuja muusikoita ja taiteilijoita erilaisiin yhteistyöprojekteihin. 

Kimmo Rahunen

Kimmo Rahunen - Kitara

Kimmo Rahunen aloitti kitaransoiton opinnot 9-vuotiaana Savonlinnan musiikkiopistossa. Vuosina 1996-2000 hän opiskeli Turun Musiikkiakatemiassa Timo Korhosen ja Ismo Eskelisen johdolla. Vuonna 2004 hän suoritti maisteriopinnot erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiassa opiskeltuaan Jukka Savijoen luokalla. Hän on täydentänyt osaamistaan taiteellisilla jatko-opinnoilla Weimarin Franz Liszt - musiikkikorkeakoulussa prof. Thomas Müllera-Peringin ja prof. Monika Rostin johdolla. Lisäksi Kimmo on osallistunut useille aikamme parhaiden kitaravirtuoosien kuten Oscar Ghiglian, Alvaro Pierrin ja Zoran Dukicin pitämille mestarikursseille.

 

Hän on osallistunut useisiin kansainvälisiin kitara-kilpailuihin, joista parhaimpana saavutuksena on Jyväskylän Pohjoismaisen kitarakilpailun voitto vuonna 2005. Siitä lähtien Rahunen on esiintynyt useiden suomalaisten orkesterien kuten Pori Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian ja Savonlinnan orkesterin solistina. Hänelle on myönnetty kahdesti "Diploma di Merito" Sienan Accademia Musicale Chiginianan kesäkursseilla. Lisäksi hän on saanut useita apurahoja mm. Keski-Suomen Taidetoimikunnalta, Valtion säveltaidetoimikunnalta, LUSES:ilta, ESEK:iltä ja Suomen Kulttuurirahastolta.

 

Tärkeän osan Rahusen taiteellista toimintaa muodostaa yhteistyö suomalaisten säveltäjien kanssa. Hän on kantaesittänyt useita teoksia mm. Pertti Jalavalta, Maria Kallionpäältä, Kai Niemiseltä, Juha Leinoselta ja Tomi Räisäseltä. Vuonna 2010 säveltäjä Pertti Jalavan 50-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä tehty nauhoitus radioitiin Radio YLE 1:ssä, Rondo Classicissa ja New York Classical Radiossa. 

 

Vuodesta 2006 lähtien Rahunen on myös toiminut musisoinnin ohella taidetapahtumien ja -projektien tuottajana. Kahden vuoden  ajan, vuosina 2006-2008, hän toimi Satakunnan taide-toimikunnassa säveltaiteen läänintaiteilijana. Yksi tärkeimmistä projekteista, jota Rahunen on ollut toteuttamassa, on videotaidekonsertti "IRKI- Kolme ääninäkyä", joka oli osa virallista Turku 2011-Euroopan kulttuuripääkaupunki ohjelmaa.

 

Nykyään Rahunen konsertoi pääasiassa puolalaisen vaimonsa Agnieszka Kotulska-Rahusen kanssa sello-kitara kokoonpanolla. Duo Vitare on ainoa suomalainen säännöllisesti esiintyvä sello-kitara duo ja se kutsuu säännöllisesti arvostettuja muusikoita ja taiteilijoita erilaisiin yhteistyöprojekteihin. 

bottom of page